
Adjika to pikantne gruzińskie danie. Tradycyjnie jest przygotowywany z suszonej na słońcu ostrej papryki. Teraz pojawiło się wiele odmian tego przepisu. Jest nawet zielona adjika bez gotowania. Przygotujmy go dzisiaj na zimę!
Składniki
- papryka (zielony) – 2 kg
- ostra czerwona papryka - 2 strąk
- czosnek - 100 g
- pietruszka - 50 g
- ocet - 100 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona i łodygę.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel natkę pietruszki, czosnek, ostrą i paprykę w blenderze.
Dodaj cukier, mieloną kolendrę, sól i ocet.
Wymieszaj, włóż do czystych, suchych słoików i szczelnie zamknij nylonowymi pokrywkami. Przechowuj zieloną Adjikę w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy