
Aby zwinąć kompot jagodowy na zimę, prawie nic nie jest potrzebne. Tylko same jagody, aw naszym przypadku są to agrest, cukier i woda. A co najważniejsze, ostrożnie sterylizuj słoiki z pokrywkami, a wtedy wszystko będzie godne do wiosny bez problemów.
Składniki
- agrest - 1.5 kg
- woda - 2 L
- cukier - 2 szklanki
- strąk wanilii - 1 rzecz
- kwas cytrynowy - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz agrest i włóż do sterylnych słoików.
Zalej wrzącą wodą, odstaw na 5-7 minut i odcedź na patelnię.
Zagotuj go ponownie i ponownie napełnij agrest przez 5 minut.
Ponownie odcedź, dodaj cukier i pokrojoną wanilię, gotuj syrop przez 5 minut i odcedź.
Wlej syrop agrestowy, dodaj kwas cytrynowy i zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy