duży dżem agrestowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z dużego agrestu
Bart, stock.adobe.com
0

Robienie dużego dżemu agrestowego to wspaniały sposób na zachowanie jagód na zimę i cieszenie się ich żywym smakiem o każdej porze roku. Dżem może być używany jako samodzielny przysmak, a także jako nadzienie do ciast i babeczek.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest i odetnij kucyki.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5-7 minut.

Napełnij agrest i pozostaw na noc.

Zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut.

Pozwól mu ostygnąć, gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy