Nawet i tak już pyszny dżem gruszkowy można przygotować jeszcze bardziej oryginalnie. Na przykład, jeśli dodasz do niego żurawinę, aby uzyskać kontrast kolorów i smaku. Mówię Ci, jak to zrobić poprawnie, aby wynik był jak najbardziej harmonijny.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wrzuć żurawinę na 3-4 minuty do wrzącej wody i wrzuć do durszlaka.
Weź 750 ml tej wrzącej wody i rozpuść w niej połowę cukru.
Wlej syrop żurawinowy i pozostaw na noc.
Dodaj pozostały cukier, zagotuj przedmiot i gotuj przez 15 minut.
Obierz gruszki, cienko pokrój i przyspawaj kawałki osobno we wrzącej wodzie przez 8-10 minut.
Wyślij gruszkę do żurawiny, gotuj wszystko razem przez kolejne 15 minut i wlej do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy