Wśród wszystkich przepisów na paprykę w puszkach szczególne miejsce na mojej liście ulubionych zajmuje ta opcja z czosnkiem i kolendrą. Najlepsze tradycje kuchni gruzińskiej i kaukaskiej przeplatają się ze zwykłymi sekretami naszych matek i babć.
Składniki
- papryka - 1.5 kg
- kolendra - 1 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- bazylia - 1 pęczek
- koperek - 1 pęczek
- czosnek - 20 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- woda - 3 l
- sól - 3 art.
- cukier - 6 art.
- ocet - 10 art.
- ziele angielskie - 12 groszek
- Olej roślinny - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grubo posiekaj paprykę. Zmiel wszystkie zioła, czosnek i chili i włóż do wysterylizowanych słoików.
Zagotuj wodę z solą i cukrem, dodaj olej, ocet i przyprawy i krótko zagotuj.
Włóż pieprz do marynaty i gotuj przez 3 minuty po ugotowaniu.
Rozłóż wszystko na słoik, zalej marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy