Latem w naszym kraju dojrzewają bardzo smaczne gruszki. Każdego lata robię z nich gęsty dżem-pięć minut. Owoce wstępnie przepuszczam przez maszynkę do mięsa, a następnie gotuję dwa razy przez pięć minut. Dżem jest piękny, aromatyczny i pyszny.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- cukier - 500 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki opłucz, obierz i nasiona.
Posiekaj kawałki gruszek blenderem lub przełóż przez maszynkę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Na małym ogniu doprowadzić masę do wrzenia, gotować przez 5 minut. Wyjmij z pieca i ostudź w temperaturze pokojowej.
Ponownie umieść patelnię na małym ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.
Ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy