gęsty dżem - pięć minut gruszki

20 min
6 porcji
Gęsty dżem
Nitr, stock.adobe.com
0

Latem w naszym kraju dojrzewają bardzo smaczne gruszki. Każdego lata robię z nich gęsty dżem-pięć minut. Owoce wstępnie przepuszczam przez maszynkę do mięsa, a następnie gotuję dwa razy przez pięć minut. Dżem jest piękny, aromatyczny i pyszny.

Składniki

  • Gruszka - 1 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, obierz i nasiona.

Posiekaj kawałki gruszek blenderem lub przełóż przez maszynkę do mięsa.

Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Na małym ogniu doprowadzić masę do wrzenia, gotować przez 5 minut. Wyjmij z pieca i ostudź w temperaturze pokojowej.

Ponownie umieść patelnię na małym ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy