Za oknem jest zła pogoda i wcześnie robi się ciemno? Czas przygotować pyszne dania, które zachwycą i wzbogacą organizm w przydatne witaminy. Na przykład możesz smażyć apetyczne naleśniki. Użyję miodu, ale jeśli go nie ma, wystarczy cukier.
Składniki
- Dynia - 300 g
- mleko (ciepły) – 300 ml
- miód - 5 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 260 g
- wanilina - na czubku noża
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- olej kokosowy - 50 g
- woda (dla dyni) – 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój na małe kawałki i umieść na patelni.
Wlej wodę i gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu.
Ugotowaną dynię zmiksuj blenderem, dodaj zmielony cynamon i miód.
Ubij jajka na puszystą pianę.
Dodaj mleko, wanilinę, puree z dyni i przesianą mąkę. Mieszaj masę, aż będzie gładka.
Posmaruj patelnię olejem kokosowym, podgrzej i wlej trochę ciasta na środek, tworząc idealne koło.
Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Powtórz procedurę z pozostałym ciastem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy