Do tego ciasta potrzebne będzie Greckie ciasto filo, ale nie szukamy łatwych sposobów i sami je przygotujemy. Proces jest długi i żmudny, ale ogólnie bardzo interesujący. Zdziwisz się, jak giętkie i rozciągliwe może być ciasto!
Składniki
- feta - 150 g
- szpinak - 100 g
- pietruszka - kilka gałązek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - smakus
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj ciepłą wodę, kęs, masło, żółtka i sól.
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Ugniatanie powinno być intensywne i długie, co najmniej 20 minut, dlatego lepiej jest użyć robota kuchennego.
Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Podziel ciasto na 10 identycznych kawałków, posyp stół skrobią.
Rozwałkuj jeden kawałek tak cienko, jak to możliwe, posmaruj olejem i wyciągnij rękami, aż będzie przezroczysty. Powtórz kroki z pozostałymi kawałkami. Ułóż gotowe arkusze ciasta jeden na drugim.
Szpinak opłucz wrzącą wodą i drobno posiekaj.
Posiekaj natkę pietruszki i fetę.
Połącz szpinak, fetę i pietruszkę. Dodaj sól i zmielony pieprz do smaku.
Nasmaruj formę olejem, rozłóż połowę arkuszy.
Równomiernie rozłóż nadzienie ze szpinaku i fety.
Ułóż pozostałe arkusze na wierzchu. Ostrym nożem narysuj kwadraty.
Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i piecz przez 35-40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.