pieczenie 09.02.2022

Greckie ciasto ze szpinakiem i fetą

1 godz. 10 min.
10 porcji
Greckie ciasto ze szpinakiem i fetą
Rawf8, stock.adobe.com
0

Do tego ciasta potrzebne będzie Greckie ciasto filo, ale nie szukamy łatwych sposobów i sami je przygotujemy. Proces jest długi i żmudny, ale ogólnie bardzo interesujący. Zdziwisz się, jak giętkie i rozciągliwe może być ciasto!

Składniki

do testu:
  • mąka - 260 g
  • żółtka - 2 kawałki
  • ocet - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • woda - 100 ml
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • skrobia - 2 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj ciepłą wodę, kęs, masło, żółtka i sól.

Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Ugniatanie powinno być intensywne i długie, co najmniej 20 minut, dlatego lepiej jest użyć robota kuchennego.

Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Podziel ciasto na 10 identycznych kawałków, posyp stół skrobią.

Rozwałkuj jeden kawałek tak cienko, jak to możliwe, posmaruj olejem i wyciągnij rękami, aż będzie przezroczysty. Powtórz kroki z pozostałymi kawałkami. Ułóż gotowe arkusze ciasta jeden na drugim.

Szpinak opłucz wrzącą wodą i drobno posiekaj.

Posiekaj natkę pietruszki i fetę.

Połącz szpinak, fetę i pietruszkę. Dodaj sól i zmielony pieprz do smaku.

Nasmaruj formę olejem, rozłóż połowę arkuszy.

Równomiernie rozłóż nadzienie ze szpinaku i fety.

Ułóż pozostałe arkusze na wierzchu. Ostrym nożem narysuj kwadraty.

Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i piecz przez 35-40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy