pieczenie 22.01.2022

zwiewna Charlotte z jabłkami

50 min
8 porcji
Zwiewna Charlotte z jabłkami
kostrez, stock.adobe.com
0

Najsmaczniejsza i najbardziej przewiewna Charlotte jest uzyskiwana, jeśli białka i żółtka są ubijane osobno. Aby masa była wspanialsza, lepiej użyć jajek bezpośrednio z lodówki. Opowiadam sekrety domowej Charlotte na białkach jaj.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.

Opłucz jajka, osusz, podziel na białka i żółtka.

Ubij żółtka z cukrem na biało.

Białka ubić solą na ostre szczyty.

Wymieszaj przesianą mąkę ze skórką i proszkiem do pieczenia.

Wlej suchy przedmiot do masy żółtkowej i wymieszaj.

W małych porcjach dodaj ubite białka i mieszaj, aż się połączą.

Przykryj formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i ułóż jabłka.

Wlej ciasto i kilkakrotnie obróć formę, aby równomiernie rozłożyć kawałki owoców.

Piecz Charlotte przez 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy