Najsmaczniejsza i najbardziej przewiewna Charlotte jest uzyskiwana, jeśli białka i żółtka są ubijane osobno. Aby masa była wspanialsza, lepiej użyć jajek bezpośrednio z lodówki. Opowiadam sekrety domowej Charlotte na białkach jaj.
Składniki
- jabłka - 300 g
- mąka - 1 szkło
- jaja kurze - 5 sztuk
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 0,5 CZ. l.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Opłucz jajka, osusz, podziel na białka i żółtka.
Ubij żółtka z cukrem na biało.
Białka ubić solą na ostre szczyty.
Wymieszaj przesianą mąkę ze skórką i proszkiem do pieczenia.
Wlej suchy przedmiot do masy żółtkowej i wymieszaj.
W małych porcjach dodaj ubite białka i mieszaj, aż się połączą.
Przykryj formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i ułóż jabłka.
Wlej ciasto i kilkakrotnie obróć formę, aby równomiernie rozłożyć kawałki owoców.
Piecz Charlotte przez 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.