Oryginalny przepis zachwyci miłośników obfitych potraw. Z mielonym mięsem naleśniki nadają się do pełnego posiłku. Mięso mielone można mieszać z pozostałymi składnikami, ale o wiele ciekawiej jest rozłożyć je wyspą na cieście. Tak smaczniejsze i piękniejsze!
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- śmietana - 1 art.
- mleko - 150 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- mięso mielone - 150 g
- czosnek - 2 ząbki
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- Olej roślinny - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mięso mielone, sól, mielony pieprz, paprykę i czosnek przepuszczony przez prasę.
W osobnym pojemniku wymieszaj mleko, jajka, śmietanę i sól.
Dodaj przesianą mąkę w małych porcjach i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni, wyłóż łyżką małe wyspy ciasta. Smaż przez 1 minutę na średnim ogniu.
Na każdy placek nałóż łyżeczkę mięsa mielonego, lekko dociśnij, aby powierzchnia się wygładziła.
Ostrożnie odwróć placki na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 3-4 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy