Jeśli wolisz proste babeczki – Złap fajny przepis. Główną zaletą jest to, że ta babeczka z dynią i marchewką pasuje zarówno do deseru, jak i do pełnej przekąski. Czasami zabieram ze sobą kilka kawałków do pracy.
Składniki
- Dynia - 300 g
- mąka - 2 szklanki
- marchew - 1 rzecz
- masło - 100 g
- śmietana - 100 g
- cukier - 100 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier waniliowy - 30 g
- pestki dyni - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij zmiękczone masło cukrem zwykłym i waniliowym.
Dodaj jajka, wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
Zetrzyj dynię i marchewkę na drobnej tarce i wyślij warzywa do ciasta. Dodaj tam pestki dyni i ponownie wszystko wymieszaj.
Na koniec wprowadź przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie zagniataj ciasto i równomiernie napełnij formę.
Piec babeczkę dyniowo-marchewkową przez 45 minut w 180 stopniach. Dla urody możesz posypać go nasionami na wierzchu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy