pieczenie 14.11.2022

Baursaki na kefirze

2 godz. 30 min.
12 porcje
Baursak na kefirze
Władimir Trubaczow, stock.adobe.com
0

Kaloryczny i bardzo pożywny pączek ludów tureckich Baursak odważnie zastąpi zwykły chleb. Ten chleb można przygotować na kefirze, z ciasta drożdżowego lub przaśnego i podawać jako zwykły chleb do zup i dodatków. Idealny również do herbaty, jeśli namoczysz je słodkim sosem lub miodem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Aby przygotować ciasto, użyj kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu w temperaturze pokojowej lub podgrzej go przez kilka minut na małym ogniu bez gotowania. Dodaj drożdże, cukier, sól do kefiru, wymieszaj trochę i odstaw na 10-15 minut, aby drożdże się aktywowały.

Dodaj ubite jajko, olej roślinny i sodę do masy, dokładnie wymieszaj. Pozostaw tę mieszaninę na kolejne 10 minut, aż pojawią się małe bąbelki.

Przesiej mąkę i dodaj ją stopniowo do płynnej masy. Dokładnie wymieszaj, aby nie pojawiły się grudki.

Pozostaw ciasto na 20 minut, aby dobrze pasowało.

Gdy ciasto będzie dobrze dopasowane, wyjmij je i zwiń w rurkę, podziel na małe kawałki. Zwiń każdy kawałek w kulkę, połóż na blasze do pieczenia i posyp odrobiną mąki.

Przygotuj olej do smażenia. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę i zacznie się gotować, zanurz w nim kilka kulek. Smaż baursaki na złoty kolor.

Wyjmij kulki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Używaj jako chleba podczas posiłków głównych lub posyp cukrem pudrem, miodem lub słodkim sosem, aby podawać je z herbatą.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy