Jeśli uważasz, że najdelikatniejszy łosoś z serem śmietankowym nie jest kompatybilny z ciastem, to na pewno nie próbowałeś takich ptysiów! Mówię Ci, jak je ugotować, aby nie zepsuć ryby i ciasta. W razie potrzeby dodaj trochę ulubionych warzyw.
Składniki
- ciasto francuskie - 300 g
- łosoś (słony) – 120 g
- ser śmietankowy - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- jaja kurze - 1 rzecz
- Zieleń (posiekany) – 1 art.
- Sezam - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj ser śmietankowy ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekanymi ziołami do smaku.
Pokrój łososia w paski o średniej grubości i ostrożnie ułóż ser na każdym pasku.
Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój w długie wstążki.
Ostrożnie zawiń nadzienie w spiralę, nie pozostawiając żadnych przerw.
Posmaruj ptysie ubitym jajkiem, posyp sezamem i piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy