Oczywiście klasyczna włoska pizza jest pieczona, nawet nie w piekarniku, ale w piekarniku. Ale co robić w domu, gdy po prostu nie ma takiej możliwości? Mówię Ci, jak ugotować ulubione danie na patelni!
Składniki
- woda - 3 art.
- oliwa z oliwek - 1.5 art.
- mąka - 100 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0.5 łyżeczka
- włoskie zioła - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- sos pomidorowy - 3 art.
- pomidory koktajlowe - 100 g
- bazylia - 4-5 listki
- pieczarki - 3-4 kawałki
- Mozzarella - 80 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz wodę, masło, mąkę, sól, proszek do pieczenia i zioła. Zagnieść ciasto i rozwałkować na patelnię.
Posmaruj wszystko sosem pomidorowym i posyp startą mozzarellą. Piec pizzę pod przykryciem przez około 10-12 minut.
Pokrój wiśnie i pieczarki na talerze, ułóż na wierzchu. Posyp bazylią.
Pozostaw pizzę pod przykryciem na kolejną minutę i wyjmij z pieca.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy