pieczenie 22.11.2022

Air kazachskie baursaki

2 godz. 0 min.
20 porcji
Przewiewne kazachskie baursaki
Lyudmila, stock.adobe.com
0

Kazachskie baursaki to niesamowicie aromatyczne i przewiewne wypieki. Proces gotowania jest prosty, produkty są dostępne,a pączki są ogromne! Wystarczy dla wszystkich. Baursaki są idealne zarówno z herbatą, filiżanką ciepłego mleka, jak i alternatywą dla chleba.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj ciasto: w 0,5 szklanki ciepłego mleka dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu, aż utworzy się puszysty kapelusz.

Połącz pozostałe ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, dodaj zmiękczoną margarynę i ciasto, delikatnie wymieszaj.

Przesiej mąkę i stopniowo wprowadzaj do mieszanki płynnych składników. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec ugniatania dodaj 2 łyżki. l olej roślinny, ponownie dobrze zagnieść. Ciasto przykryć folią spożywczą, pozostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut, następnie delikatnie zgnieść i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Gdy ciasto wystarczająco zwiększy swoją objętość, przenieś je na stół posypany mąką, podziel na części i uformuj kiełbaski o grubości 1-2 cm.

Smażyć baursaki w kotle w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego na złoty kolor. Gdy produkty będą gotowe, wyjmij je z oleju i umieść na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Schłodzić gotowe kazachskie baursaki i podawać ze skondensowanym mlekiem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy