Kazachskie baursaki to niesamowicie aromatyczne i przewiewne wypieki. Proces gotowania jest prosty, produkty są dostępne,a pączki są ogromne! Wystarczy dla wszystkich. Baursaki są idealne zarówno z herbatą, filiżanką ciepłego mleka, jak i alternatywą dla chleba.
Składniki
- mąka - 700 g
- suche drożdże - 6 g
- mleko - 500 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- margaryna - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 750 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj ciasto: w 0,5 szklanki ciepłego mleka dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu, aż utworzy się puszysty kapelusz.
Połącz pozostałe ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, dodaj zmiękczoną margarynę i ciasto, delikatnie wymieszaj.
Przesiej mąkę i stopniowo wprowadzaj do mieszanki płynnych składników. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec ugniatania dodaj 2 łyżki. l olej roślinny, ponownie dobrze zagnieść. Ciasto przykryć folią spożywczą, pozostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut, następnie delikatnie zgnieść i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Gdy ciasto wystarczająco zwiększy swoją objętość, przenieś je na stół posypany mąką, podziel na części i uformuj kiełbaski o grubości 1-2 cm.
Smażyć baursaki w kotle w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego na złoty kolor. Gdy produkty będą gotowe, wyjmij je z oleju i umieść na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Schłodzić gotowe kazachskie baursaki i podawać ze skondensowanym mlekiem.