Te pomidory mogą być podawane jako przystawka, a także używane do sosów i dressingów do innych potraw. Pomidory w puszkach doskonale zachowują swój własny smak, kolor i korzystne właściwości!
Składniki
- pomidory - 3,5 kg
- sól - 3 art.
- cukier - 6 art.
- ziele angielskie (groszek, opcjonalnie) – 12 szt.
- czarny pieprz (groszek, opcjonalnie) – 18 szt.
- liść laurowy - do smaku
- czosnek - do smaku
- Goździk - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz i posortuj według wielkości: średnie będą używane do napełniania słoików, a mniejsze lub zbyt duże do wyciskania soku.
Obierz pomidory, aby umieścić je w słoikach w całości. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórze, włóż pomidory do dużej miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 1 minutę. Następnie zdejmij skórkę i użyj noża, aby usunąć rdzeń.
Przepuść pomidory do wyciskania soku przez maszynkę do mięsa. Umieść powstałą masę pomidorową w grubościennym rondlu i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj sól i cukier, gotuj przez 5 minut.
Na dnie sterylnych słoików umieść 5-6 groszku czarnego I 3-4 groszku ziela angielskiego. Ułóż mocno całe pomidory. Możesz dodatkowo dodać czosnek, goździki i liście laurowe do słoików.
Wlej gorący sok pomidorowy do górnej krawędzi do słoika z pomidorami (litrowy słoik zawiera około 650-700 g całych pomidorów i 300-350 ml soku pomidorowego).
Przykryj słoiki pokrywkami. Wysterylizuj słoiki w rondlu z wodą (woda powinna dotrzeć do podstawy szyjek), stopniowo doprowadzając do wrzenia, a następnie na średnim ogniu przez 25 minut.
Zwiń słoiki, odwróć je, owiń ciepłym kocem i pozostaw na noc. Przechowuj gotowe pomidory we własnym soku w chłodnym miejscu.