pomidory we własnym soku na zimę

1 godz. 10 min.
3 puszki
Pomidory we własnym soku na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Te pomidory mogą być podawane jako przystawka, a także używane do sosów i dressingów do innych potraw. Pomidory w puszkach doskonale zachowują swój własny smak, kolor i korzystne właściwości!

Składniki

  • pomidory - 3,5 kg
  • sól - 3 art.
  • cukier - 6 art.
  • ziele angielskie (groszek, opcjonalnie) – 12 szt.
  • czarny pieprz (groszek, opcjonalnie) – 18 szt.
  • liść laurowy - do smaku
  • czosnek - do smaku
  • Goździk - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz i posortuj według wielkości: średnie będą używane do napełniania słoików, a mniejsze lub zbyt duże do wyciskania soku.

Obierz pomidory, aby umieścić je w słoikach w całości. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórze, włóż pomidory do dużej miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 1 minutę. Następnie zdejmij skórkę i użyj noża, aby usunąć rdzeń.

Przepuść pomidory do wyciskania soku przez maszynkę do mięsa. Umieść powstałą masę pomidorową w grubościennym rondlu i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj sól i cukier, gotuj przez 5 minut.

Na dnie sterylnych słoików umieść 5-6 groszku czarnego I 3-4 groszku ziela angielskiego. Ułóż mocno całe pomidory. Możesz dodatkowo dodać czosnek, goździki i liście laurowe do słoików.

Wlej gorący sok pomidorowy do górnej krawędzi do słoika z pomidorami (litrowy słoik zawiera około 650-700 g całych pomidorów i 300-350 ml soku pomidorowego).

Przykryj słoiki pokrywkami. Wysterylizuj słoiki w rondlu z wodą (woda powinna dotrzeć do podstawy szyjek), stopniowo doprowadzając do wrzenia, a następnie na średnim ogniu przez 25 minut.

Zwiń słoiki, odwróć je, owiń ciepłym kocem i pozostaw na noc. Przechowuj gotowe pomidory we własnym soku w chłodnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy