przekąski 22.01.2022

hummus z masłem kukurydzianym

30 min
3 porcje
Hummus z masłem kukurydzianym
Sea Wave, stock.adobe.com
0

Hummus jest zwykle przygotowywany z oliwą z oliwek, ale w razie potrzeby można go zastąpić kukurydzą. Przekąska okazuje się równie smaczna i piękna. Najważniejsze jest, aby wypróbować olej przed użyciem. Nie powinien mieć goryczy i nieprzyjemnego zapachu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 12 godzin w zimnej wodzie.

Opłucz, przenieś do rondla, wlej wodę i gotuj przez 1,5-2 godziny na małym ogniu.

Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Umieść sezam, zirę, olej i sok z cytryny w misce blendera. Ubijaj ze średnią prędkością przez 2-3 minuty.

Dodaj ugotowaną ciecierzycę w małych porcjach i posiekaj, aż będzie gładka.

Dopraw gotowy hummus do smaku solą i przyprawami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy