
Hummus jest zwykle przygotowywany z oliwą z oliwek, ale w razie potrzeby można go zastąpić kukurydzą. Przekąska okazuje się równie smaczna i piękna. Najważniejsze jest, aby wypróbować olej przed użyciem. Nie powinien mieć goryczy i nieprzyjemnego zapachu.
Składniki
- ciecierzyca (suchy) – 300 g
- Sezam - 2 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- olej kukurydziany - 1 art.
- Zira - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 12 godzin w zimnej wodzie.
Opłucz, przenieś do rondla, wlej wodę i gotuj przez 1,5-2 godziny na małym ogniu.
Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Umieść sezam, zirę, olej i sok z cytryny w misce blendera. Ubijaj ze średnią prędkością przez 2-3 minuty.
Dodaj ugotowaną ciecierzycę w małych porcjach i posiekaj, aż będzie gładka.
Dopraw gotowy hummus do smaku solą i przyprawami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy