
Większość arcydzieł kuchni francuskiej składa się z prostych składników. Doskonałym tego przykładem jest julienne. Dziś ugotujemy go z kurczakiem i grzybami w kokotnicach. Ta metoda jest najczęściej stosowana we Francji.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka, grzyby i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj grzyby i gotuj, aż cała wilgoć wyparuje.
Dodaj filety i smaż wszystko razem przez 10 minut. W razie potrzeby dodaj więcej oleju.
Wlej wino, sól i pieprz. Gotuj przez 2-3 minuty, często mieszając.
Posyp mąką, wlej śmietanę i gotuj na małym ogniu przez kolejne 3 minuty.
Rozłóż obrabiany przedmiot w natłuszczonych kokotnikach i posyp tartym serem.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy