Najbardziej satysfakcjonujące nadzienie Calzone jest na bazie mięsa mielonego. Ważne jest, aby było wystarczająco soczyste i delikatne, w przeciwnym razie danie okaże się suche. Wypróbowałem kilka opcji, zanim ostatecznie zdecydowałem się na najbardziej udany.
Składniki
do testu:
- mąka - 480 g
- majonez - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- woda - 200 ml
do nadzienia:
- mięso mielone - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- włoskie zioła - 1 CZ. l.
- pomidory - 2 kawałki
- bazylia - 2 liścia
- czosnek - 1 ząbek
- sos pomidorowy - 1 art.
- Mozzarella - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozcieńczyć majonez, cukier i drożdże w ciepłej wodzie. Pozostaw na 15 minut.
Dodaj mąkę i sól, zagniataj ciasto i pozostaw na godzinę.
Posiekaj cebulę i smaż z mielonym mięsem do miękkości. Doprawić.
Rozwałkuj ciasto w okrąg i posmaruj połowę sosem.
Rozłóż mięso mielone i losowo posiekane składniki nadzienia.
Zamknij calzone i ściśnij krawędzie. Wykonaj cięcie pary.
Piec calzone przez około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy