przekąski 27.06.2023

Klasyczna julienne z grzybami

30 min
2 porcje
Klasyczna julienne z grzybami
Pretti, stock.adobe.com
0

Nie możesz pochwalić się doświadczeniem kulinarnym? Nie martw się, bez problemu ugotujesz klasyczną julienne z grzybami. Przeczytaj uważnie przepis, przygotuj składniki, naczynia i zabierz się do pracy. Po pół godzinie pachnące danie będzie gotowe.

Składniki

dla julienne:
  • Grzyby - 500 g
  • cebula - 2 kawałki
  • ser - 100 g
  • Olej roślinny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda - 2 L
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój grzyby, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.

Wrzuć do durszlaka i lekko ostudź.

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zetrzyj ser.

Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie przezroczysta.

Dodaj grzyby i gotuj przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wyłącz ogrzewanie, posyp solą i pieprzem.

Osobno na małej patelni roztop masło.

Dodaj mąkę i smaż przez 1,5-2 minuty, często mieszając.

Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i gotuj przez 3 minuty na małym ogniu.

Włóż smażone grzyby do wysmarowanej formy.

Dodaj sos i posyp startym serem.

Piecz przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy