
Nie możesz pochwalić się doświadczeniem kulinarnym? Nie martw się, bez problemu ugotujesz klasyczną julienne z grzybami. Przeczytaj uważnie przepis, przygotuj składniki, naczynia i zabierz się do pracy. Po pół godzinie pachnące danie będzie gotowe.
Składniki
- mąka - 2 art.
- śmietana - 180 ml
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- masło - 100 G
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Wrzuć do durszlaka i lekko ostudź.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Zetrzyj ser.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj grzyby i gotuj przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wyłącz ogrzewanie, posyp solą i pieprzem.
Osobno na małej patelni roztop masło.
Dodaj mąkę i smaż przez 1,5-2 minuty, często mieszając.
Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i gotuj przez 3 minuty na małym ogniu.
Włóż smażone grzyby do wysmarowanej formy.
Dodaj sos i posyp startym serem.
Piecz przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.