Galaretka to pyszny, zdrowy i wszechstronny napój, który cieszy się zasłużoną popularnością. Ma dwa ogromne plusy-łatwość przygotowania i różnorodność. Dlatego dzisiaj proponuję łatwo i szybko ugotować oryginalną galaretkę z dzikiej róży.
Składniki
- Dzika róża - 125 g
- woda - 1 L
- skrobia - 2 art.
- cukier (lub miód) – 75 g
- cytryna - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż dziką różę, napełnij wodą i gotuj do miękkości.
Zmielić bulion przez sito i odcedzić.
Dodaj sok z cytryny i cukier lub miód.
Ponownie zagotuj.
Rozpuść skrobię w niewielkiej ilości wody i wlej do wywaru cienkim strumieniem, mieszając.
Gotuj galaretkę przez kolejne 2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy