Przygotuj aromatyczny kompot wiśniowy w środku lata i ciesz się nim w mroźne zimowe wieczory. Przepis bez sterylizacji, co oznacza, że nawet początkująca gospodyni może poradzić sobie z przedmiotem obrabianym. Na wyjściu otrzymasz 6 trzylitrowych puszek pysznego napoju.
Składniki
- wiśnia (świeża) – 3 kg
- woda (butelkowana) – 18 L
- cukier - 1800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj wiśnie, Usuń szypułki, opłucz, a następnie złóż na sicie.
W czystych trzylitrowych słoikach włóż 500 g wiśni.
Zagotuj wodę, ostrożnie wlej ją do słoików z wiśniami do góry, przykryj pokrywkami i pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut.
Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, wlej 300 g cukru do słoików z wiśniami i ponownie przykryj pokrywkami.
Włóż płyn do ognia i zagotuj, a następnie natychmiast wlej go do słoików z wiśniami i cukrem. Zwiń słoiki i ostudź do góry nogami przez 12 godzin.
Gotowy kompot wiśniowy przygotowany bez sterylizacji jest doskonale przechowywany przez długi czas w chłodnym miejscu.