kompot wiśniowy z cukrem na zimę bez sterylizacji

30 min
6 porcji
Kompot wiśniowy z cukrem na zimę bez sterylizacji
Aleksander Bajduk, stock.adobe.com
0

Przygotuj aromatyczny kompot wiśniowy w środku lata i ciesz się nim w mroźne zimowe wieczory. Przepis bez sterylizacji, co oznacza, że nawet początkująca gospodyni może poradzić sobie z przedmiotem obrabianym. Na wyjściu otrzymasz 6 trzylitrowych puszek pysznego napoju.

Składniki

  • wiśnia (świeża) – 3 kg
  • woda (butelkowana) – 18 L
  • cukier - 1800 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj wiśnie, Usuń szypułki, opłucz, a następnie złóż na sicie.

W czystych trzylitrowych słoikach włóż 500 g wiśni.

Zagotuj wodę, ostrożnie wlej ją do słoików z wiśniami do góry, przykryj pokrywkami i pozostaw do zaparzenia na 15-20 minut.

Następnie spuść płyn ze słoików na patelnię, wlej 300 g cukru do słoików z wiśniami i ponownie przykryj pokrywkami.

Włóż płyn do ognia i zagotuj, a następnie natychmiast wlej go do słoików z wiśniami i cukrem. Zwiń słoiki i ostudź do góry nogami przez 12 godzin.

Gotowy kompot wiśniowy przygotowany bez sterylizacji jest doskonale przechowywany przez długi czas w chłodnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy