dżem morelowy bez pestek

13 godz. 0 min.
3 puszki
Dżem morelowy bez pestek
Yulia Furman, stock.adobe.com
0

Zwracam uwagę na prosty przepis na pachnący dżem morelowy bez pestek. Okazuje się smaczny, piękny bursztynowy kolor, z najdelikatniejszymi kawałkami owoców. Takie przysmaki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! Idealny na zimowe rodzinne przyjęcia herbaciane.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.

Umieść owoce w misce do gotowania, posyp cukrem, potrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić cukier i pozostaw obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej na noc.

Następnie włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia i podgrzej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zwiększ ogień i mieszając gotuj przez 5 minut po ugotowaniu. Nie zapomnij usunąć piany w tym procesie! Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5-7 godzin.

Wyjmij połówki moreli z syropu. Gotuj syrop na małym ogniu przez 15-20 minut, mieszając i usuwając pianę.

Gdy syrop osiągnie pożądaną konsystencję, włóż morele do miski, zagotuj przedmiot i gotuj przez kolejne 5 minut.

Wlej gorący dżem morelowy do sterylnych słoików, zwiń, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy