Zwracam uwagę na prosty przepis na pachnący dżem morelowy bez pestek. Okazuje się smaczny, piękny bursztynowy kolor, z najdelikatniejszymi kawałkami owoców. Takie przysmaki uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! Idealny na zimowe rodzinne przyjęcia herbaciane.
Składniki
- morele - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.
Umieść owoce w misce do gotowania, posyp cukrem, potrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić cukier i pozostaw obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej na noc.
Następnie włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia i podgrzej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zwiększ ogień i mieszając gotuj przez 5 minut po ugotowaniu. Nie zapomnij usunąć piany w tym procesie! Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5-7 godzin.
Wyjmij połówki moreli z syropu. Gotuj syrop na małym ogniu przez 15-20 minut, mieszając i usuwając pianę.
Gdy syrop osiągnie pożądaną konsystencję, włóż morele do miski, zagotuj przedmiot i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wlej gorący dżem morelowy do sterylnych słoików, zwiń, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.