Oryginalny japoński deser można znaleźć w każdym sklepie ze słodyczami w Azji i Japonii. Deser jest interesujący, ponieważ możesz włożyć do niego absolutnie dowolne nadzienie. Przygotowanie idealnych ciast nie jest takie proste, ale postępując zgodnie z instrukcjami, możesz to zrobić.
Składniki
- woda - 200 ml
- mąka ryżowa - 100 g
- cukier - 150 g
- ciasteczka - 30 g
- truskawka - 50 g
- Kiwi - 50 g
- Pasta orzechowa - 50 g
- skrobia kukurydziana - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, posiekaj ciasteczka i wymieszaj je z pastą orzechową, powinieneś mieć masę podobną do plasteliny.
Pokrój kiwi na kawałki i truskawki na pół. Z masy ciastek i pasty orzechowej zwiń porcje kulek, z każdej kulki zrób ciasto, włóż tam kawałek owoców i ponownie zwiń w kulkę.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj wodę, cukier i mąkę. Umieść w łaźni wodnej i gotuj ciasto przez około 5 minut, aż powstanie masa podobna do kleju. Aby ciasto miało charakterystyczny kolor, dodaj kilka kropli barwnika spożywczego.
Formujemy ciasta. Wlej cienką warstwę skrobi kukurydzianej na tacę. Ciasto rozprowadzamy na skrobi i rozprowadzamy cienką warstwą. Ciasto dzielimy nożem na równe porcje. Bierzemy pierwszy kwadrat ciasta, wkładamy do niego kulkę z nadzieniem i zwijamy w kulkę.
Zrób to ze wszystkimi Mochi, ułóż ładnie na talerzu, udekoruj miętą i kawałkami owoców.