desery 15.11.2022

ciasto mochi

50 min
6 porcje
Ciasto mochi
ordinary042, stock.adobe.com
0

Oryginalny japoński deser można znaleźć w każdym sklepie ze słodyczami w Azji i Japonii. Deser jest interesujący, ponieważ możesz włożyć do niego absolutnie dowolne nadzienie. Przygotowanie idealnych ciast nie jest takie proste, ale postępując zgodnie z instrukcjami, możesz to zrobić.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, posiekaj ciasteczka i wymieszaj je z pastą orzechową, powinieneś mieć masę podobną do plasteliny.

Pokrój kiwi na kawałki i truskawki na pół. Z masy ciastek i pasty orzechowej zwiń porcje kulek, z każdej kulki zrób ciasto, włóż tam kawałek owoców i ponownie zwiń w kulkę.

Przygotuj ciasto. Wymieszaj wodę, cukier i mąkę. Umieść w łaźni wodnej i gotuj ciasto przez około 5 minut, aż powstanie masa podobna do kleju. Aby ciasto miało charakterystyczny kolor, dodaj kilka kropli barwnika spożywczego.

Formujemy ciasta. Wlej cienką warstwę skrobi kukurydzianej na tacę. Ciasto rozprowadzamy na skrobi i rozprowadzamy cienką warstwą. Ciasto dzielimy nożem na równe porcje. Bierzemy pierwszy kwadrat ciasta, wkładamy do niego kulkę z nadzieniem i zwijamy w kulkę.

Zrób to ze wszystkimi Mochi, ułóż ładnie na talerzu, udekoruj miętą i kawałkami owoców.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy