Popularny japoński deser podbił serca wielu w krótkim czasie. Jest kochany przez dorosłych i po prostu uwielbiany przez dzieci. Możesz gotować mochi w domu. Wszystkie dokładne proporcje i kolejność działań opisano w poniższym przepisie.
Składniki
- mąka ryżowa (klej) – 260 g
- woda - 140 ml
- sok z cytryny - 0,5 łyżeczka
- cukier puder - 1 art.
- barwnik spożywczy (żółty) – 1 kropla
- mascarpone - 250 g
- cukier - 50 g
- żelatyna - 1 art.
- mleko - 100 ml
- woda - 6 art.
- barwnik spożywczy (żółty) – 1 kropla
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj barwnik spożywczy z wodą.
Dodaj mąkę, cukier puder i sok z cytryny.
Umieść ciasto w misce, przykryj folią spożywczą i przebij wykałaczką 4-6 otworów.
Podgrzej ciasto w kuchence mikrofalowej na średniej mocy przez 1 minutę.
Wyjmij, wymieszaj i powtórz procedurę jeszcze raz.
Namocz żelatynę w wodzie i odłóż na bok na 10 minut.
Wymieszaj mascarpone, cukier, mleko, spuchniętą żelatynę i barwnik.
Rozwałkuj schłodzone ciasto cienkim ciastem, wyciśnij małe kółka foremką.
Połóż trochę nadzienia na każdym półfabrykacie i mocno go przyklej. Nadaj ciastu Okrągły kształt.