Fińskie marynowane ogórki na zimę

40 min
3 puszki po 0,5 l
Marynowane pokrojone ogórki po fińsku na zimę
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Uwielbiam ten przepis na chrupiące kiszone ogórki ze względu na łatwość przygotowania. Nie ma sterylizacji i wielokrotnych wypełnień, podczas gdy przedmiot obrabiany jest dobrze przechowywany w mieszkaniu miejskim. Okazuje się smaczny i pachnący, radzę przygotować kilka słoików.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm.

Do marynaty połącz wodę, sól, cukier, gorczycę i liść laurowy. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

W gotującej się marynacie umieść przygotowane ogórki, przykryj pokrywką i zagotuj.

Wprowadź ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty. Ogórki powinny zmienić kolor na ciemniejszy.

Gorący przedmiot zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone kiszone ogórki przenieść do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy