Uwielbiam ten przepis na chrupiące kiszone ogórki ze względu na łatwość przygotowania. Nie ma sterylizacji i wielokrotnych wypełnień, podczas gdy przedmiot obrabiany jest dobrze przechowywany w mieszkaniu miejskim. Okazuje się smaczny i pachnący, radzę przygotować kilka słoików.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- liść laurowy - 1 szt.
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- woda - 650 ml
- ocet (6%) – 110 ml
- cukier - 85 g
- sól - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki, pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm.
Do marynaty połącz wodę, sól, cukier, gorczycę i liść laurowy. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
W gotującej się marynacie umieść przygotowane ogórki, przykryj pokrywką i zagotuj.
Wprowadź ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty. Ogórki powinny zmienić kolor na ciemniejszy.
Gorący przedmiot zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone kiszone ogórki przenieść do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.