lecho z papryki, pomidorów i marchwi na zimę
Istnieje ogromna liczba odmian węgierskiego lecho. Oprócz tradycyjnych pomidorów i papryki gospodynie domowe dodają do niego inne składniki: bakłażany, cukinię, cebulę itp.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój losowo, przepuść przez maszynę do mięsa.
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w paski lub plastry.
Umieść masę pomidorową w garnku do gotowania, zagotuj, usuń pianę.
Dodaj startą marchewkę, wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj przedmiot na małym ogniu przez 5 minut.
Wyślij przygotowaną paprykę do rondla z półfabrykatem, zagotuj, dodaj sól, cukier i olej roślinny. Gotuj wszystko razem przez 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Wlej wrzące lecho do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone lecho przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.