Marynowane morele są wyjątkowe dzięki połączeniu smaków: są jednocześnie słone, kwaśne, pikantne i słodkie. Przystawka jest idealna do pieczonego drobiu i tłustych pieczonych mięs. Dla miłośników eksperymentów i niezwykłych półfabrykatów-to, czego potrzebujesz! Dzielę się przepisem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz i umieść w sterylnym słoiku.
Zagotuj wodę i zalej owoce w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 15-20 minut.
Następnie wlej wodę ze słoika do rondla, dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu i goździki. Wszystko wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
Wprowadź ocet i usuń marynatę z ognia.
Wlej morele do słoika wrzącą marynatą i natychmiast zwiń. Schłodzić obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.