Cóż, kto nie lubi marynowanych domowych grzybów? Taki słoik ozdobi świąteczny stół i rodzinną ucztę. Złap sprawdzony przepis na gotowanie marynowanych boczniaków z octem, a nawet bez sterylizacji.
Składniki
- boczniaki - 600 g
- ocet - 30 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - 2 art.
- cukier - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój boczniaki i gotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie. Wrzuć do durszlaka.
Osobno zagotuj wodę z cukrem, solą, pieprzem i lavrushką. Możesz dodać inne przyprawy.
Wlej ocet do marynaty, włóż boczniaki i gotuj przez 5 minut po ponownym zagotowaniu.
Ułóż boczniaki w słoikach poparzonych wrzącą wodą.
Ponownie zagotuj marynatę, zalej grzyby i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy