dżem z czerwonego agrestu

20 min
4 porcje
Dżem z czerwonego agrestu
Yotka, stock.adobe.com
0

Każda odmiana agrestu jest wyjątkowa na swój sposób. Jeśli interesują Cię korzystne właściwości, polecam zatrzymać się na ciemniejszych jagodach. Właśnie takie dzisiaj będziemy gotować. Opowiadam świetny przepis na dżem z czerwonego agrestu.

Składniki

  • agrest (czerwony) – 1 kg
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść agrest z suchych ogonów i spłucz.

Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny.

Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Włóż gorący dżem do przygotowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy