sos z pieczonych warzyw na zimę

2 godz. 0 min.
4 porcje
Sos z pieczonych warzyw na zimę
marysckin, stock.adobe.com
0

Istnieją różne sposoby przygotowania sosu warzywnego – jest gotowany, duszony, częściowo smażony. A w tym proponuję upiec składniki w piekarniku. W ten sposób przekąska zyskuje nowe nuty smakowe i tylko z tego korzysta.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i grubo posiekaj wszystkie warzywa.

Zawiń wszystko razem w folię lub rękaw i wyślij do piekarnika na około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Zmiksuj warzywa razem z wydzielonym sokiem za pomocą blendera.

Dodaj cukier, sól i przyprawy i zagotuj.

Gotuj sos na małym ogniu do pożądanej konsystencji, wlej ocet i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy