Galaretka malinowa to jeden z najsmaczniejszych domowych preparatów na zimę. Pachnący przysmak świetnie urozmaica śniadania i wieczorne herbaty. A na Ostatki do naleśników-to, czego potrzebujesz! Idealny do naleśników, serników lub zwykłego twarogu. Bardzo smaczne i zdrowe!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Maliny włożyć do durszlaka i delikatnie spłukać pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do szklanki woda.
Przenieś jagody do miski do gotowania i przykryj cukrem. Pozostaw na noc, aby maliny wypuściły sok.
Umieść miskę z obrabianym przedmiotem na ogniu, zagotuj, usuń pianę i gotuj dżem na małym ogniu przez 35-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Żelatynę napełnij wodą zgodnie z instrukcją i pozostaw do pęcznienia.
Gdy żelatyna wystarczająco się rozproszy, włóż ją do miski z dżemem, dobrze wymieszaj, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia.
Galaretkę malinową wlać na gorąco do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną galaretkę malinową przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (możesz w lodówce).