Kotlety z kurczaka w majonezie są przygotowywane w bardzo prosty sposób. Możesz użyć fileta z kurczaka lub mięsa z uda, podudzia. Majonez pozwala mięsu stać się jeszcze bardziej miękkim i delikatnym. Idealną opcją jest marynowanie przez kilka godzin na zimno.
Składniki
- filet z kurczaka - 2 kawałki
- jaja kurze - 2 kawałki
- majonez - 2 łyżeczka
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- mąka (pszenna) – 3 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 15 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Pokrój w cienkie warstwy.
Uderz każdą warstwę mięsa młotkiem, tylko z jednej strony. Następnie posolić, posypać przyprawami i posmarować majonezem. Możesz dłużej marynować lub kontynuować gotowanie.
W misce ubij kilka jajek, dodaj szczyptę soli i mąki. Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
Zanurz kawałki kurczaka w cieście. Zanurz, aby ciasto pokryło mięso ze wszystkich stron.
Wlej olej na gorącą patelnię. Po minucie ułóż kotlety i smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty. Z drugiej strony grilluj kotlety przez kilka minut.
Kotlety można podawać od razu, z sosem i świeżymi aromatycznymi ziołami.