Innym oryginalnym sposobem przygotowania zapiekanki z twarogu i marchwi jest zrobienie nadzienia w postaci warstwy z startej marchewki. Okazuje się, że jest to najdelikatniejsze soczyste danie, również z pięknym krojem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki i lekko podsmaż na maśle.
Dodaj łyżkę cukru, rodzynki i przyprawy, smaż przez kolejne pół minuty i zdejmij z ognia.
Zalej semolinę ciepłym mlekiem i pozostaw na 10 minut.
Ubij twaróg z żółtkami i cukrem. Dodaj semolinę.
Ubij białka osobno i dodaj do twarogu.
Włóż jedną trzecią masy twarogowej do formy i posyp nadzieniem.
Przykryj pozostałym twarogiem i gotuj zapiekankę w piekarniku o temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy