Klasyczne domowe klopsiki są najczęściej duszone. Ale proponuję spróbować je usmażyć, a nawet nie bez powodu, ale w panierce. Okazuje się, że to zupełnie inne danie, ale zapewniam cię, że nie jest gorsze! Smażone klopsiki idealnie komponują się z makaronem i puree.
Składniki
- mięso mielone - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- skrobia kukurydziana - 3 art.
- cebula - 1 rzecz
- bułka tarta - 0,5 szklanki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- Zieleń - 0,5 pęczek
- Olej roślinny - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj warzywa i zostaw kilka gałązek do dekoracji.
Posiekaj cebulę i dodaj ją do mielonego mięsa. Dodaj tam zioła, jedno jajko, łyżkę skrobi i przyprawy i dokładnie wymieszaj. Pozostaw w lodówce na około 40 minut.
Ubij drugie jajko i przygotuj pozostałą skrobię z bułką tartą.
Uformuj kulki mięsne i zwiń je w skrobię, jajko i bułkę tartą.
Smażyć klopsiki w głębokim tłuszczu w dużej ilości oleju roślinnego i ułożyć na papierowych serwetkach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy