Czy zauważyłeś, że czasami kotlety są twarde? Faktem jest, że musisz wybrać odpowiednie części mięsa-osheek, schab. I oczywiście, aby móc go odpowiednio ugotować. Opowiadam świetny przepis na soczyste kotlety wieprzowe.
Składniki
- schab - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko (ciepły) – 2 art.
- mąka - 3 art.
- Olej roślinny - 5 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schab opłucz, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra.
Zawiń kawałek mięsa w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron. Powtórz z resztą wieprzowiny.
Posyp posiekane kawałki mięsa solą, mielonym pieprzem i odłóż na bok na 10 minut.
Wlej mąkę na szeroki talerz.
Jajka lekko ubij z mlekiem, mielonym pieprzem i solą.
Rozwałkuj półfabrykaty w mące, zanurz w mieszance jajecznej i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.
Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy