Żadna uczta nie jest kompletna bez tradycyjnego talerza mięsnego. Zwykle jest to kiełbasa, szynka i gotowana wieprzowina we wszystkich rodzajach i odmianach. Proponuję spróbować samemu ugotować taką wieprzowinę. To bardzo prosty i wszechstronny przepis-z ziołami i przyprawami.
Składniki
- szyjka wieprzowa - 1 kg
- czosnek - 4 ząbki
- oliwa z oliwek - 1.5 art.
- zioła prowansalskie - 1.5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy (Inne do smaku) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przyprawy i zmiażdżony czosnek z oliwą z oliwek w pastowatą owsiankę.
Zetrzyj kawałek mięsa ze wszystkich stron, zawiń go w folię lub torebkę i pozostaw na noc w lodówce.
Szczelnie owinąć wieprzowinę kilkoma warstwami folii, aby w środku nie było powietrza.
Piecz mięso w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
Po 15 minutach wlej 100 ml wody na blachę do pieczenia lub do formy, w której leży gotowana wieprzowina, i dodaj ją, gdy się zagotuje.
Pozwól mięsu ostygnąć bezpośrednio w folii i w tej samej folii wyślij je do lodówki na kolejną noc. Gotowe!