Przed gotowaniem udek z kurczaka w frytkownicy powietrznej lepiej marynować je w dowolny dogodny sposób. Wtedy mięso z kurczaka okaże się jeszcze smaczniejsze i bardziej miękkie. Dzielę się przepisem krok po kroku!
Składniki
- udka z kurczaka - 6-8 sztuk
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- majonez - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- musztarda - 1 art.
- Olej roślinny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone udka z kurczaka umyć i osuszyć, usunąć nadmiar.
Posolić podudzia i posypać przyprawami, takimi jak kurczak lub kebab.
Dodaj majonez, musztardę i obrany starty czosnek.
Wymieszaj, aby nogi były równomiernie pokryte wszystkimi składnikami marynaty. Najlepiej przykryć miskę folią i pozostawić kurczaka do marynowania na godzinę lub dwie w chłodnym miejscu. Ale jeśli nie ma czasu, możesz od razu przejść do następnego kroku.
Nasmaruj grill frytkownicy olejem roślinnym. Ułóż nogi w jednej warstwie, blisko siebie. Piec w 180 stopniach przez 20 do 25 minut.
Po 20 minutach lepiej otworzyć pojemnik do pieczenia i sprawdzić gotowość nóg. Ważne jest, aby ich nie wysuszyć, więc czas pieczenia będzie zależał od wielkości podudzi.
Podawaj Nogi na gorąco z sosem, warzywami i ziołami.