kotlety z kurczaka z pieczarkami, pomidorami i serem w piekarniku
Uważa się, że kotlety zostały po raz pierwszy ugotowane w Argentynie. Teraz to danie jest szeroko rozpowszechnione na całym świecie. Nic więc dziwnego, że przepisów na ten temat jest niewiarygodnie wiele. Proponuję spróbować jednego z najprostszych!
Składniki
- filet z kurczaka - 600 g
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- Grzyby - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- ser (solidny) – 180 g
- Olej roślinny - 2 art.
- majonez - 120 ml
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości 1,5-2 centymetrów.
Pokonaj każdy kawałek młotkiem z obu stron, posyp solą i zmieloną gałką muszkatołową.
Drobno posiekaj grzyby i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę z grzybami do miękkości, solą i pieprzem.
Pokrój pomidory w plasterki, zetrzyj ser.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż kotlety i posmaruj majonezem.
Ostrożnie ułóż grzyby, pomidory na wierzchu i posyp serem.
Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.