Zróbmy dziś pieczoną podudzie z indyka. Zgodnie z tym przepisem ptak okazuje się bardzo smaczny i soczysty. Cały sekret polega na dodaniu masła i sosu sojowego. Możesz podawać z keczupem, musztardą lub innymi sosami.
Składniki
- Indyk (podudzie) – 1,5 kg
- Olej roślinny - 2 art.
- masło - 50 g
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podudzie z indyka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, ułóż podudzie i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
Dodaj masło i wrzącą wodę. Przykryj i gotuj przez 30 minut na bardzo małym ogniu.
Połącz sok z cytryny, sos sojowy i sól.
Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj goleń ze wszystkich stron powstałą mieszanką.
Kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez kolejne 7-10 minut. Podudzie powinno być dobrze zrumienione ze wszystkich stron.
Połóż pieczoną podudzie na talerzu lub desce do serwowania i posyp mielonym pieprzem.