Jedną z najstarszych potraw Azji Wschodniej można nazwać pilawem. Uważa się, że po raz pierwszy został ugotowany ponad 2 tysiące lat temu. Teraz to danie jest popularne w wielu krajach. Opowiadam mój ulubiony przepis na kruchy pilaw z kurczakiem!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w drobną kostkę.
Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj kurczaka, zirę, liść laurowy, ziele angielskie i kontynuuj gotowanie przez kolejne 7-10 minut.
Wlej szklankę wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na średnim ogniu.
Przenieś pieczeń z kurczakiem na patelnię, wlej pozostałą wodę, dodaj sól i umyty ryż. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Gotowego pilawu nalegaj pod pokrywką przez 20 minut.