dania główne 22.01.2022

pilaw z kurczakiem

1 godz. 0 min.
6 porcji
Pilaw z kurczakiem
0

Jedną z najstarszych potraw Azji Wschodniej można nazwać pilawem. Uważa się, że po raz pierwszy został ugotowany ponad 2 tysiące lat temu. Teraz to danie jest popularne w wielu krajach. Opowiadam mój ulubiony przepis na kruchy pilaw z kurczakiem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w drobną kostkę.

Pilaw z kurczakiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Pilaw z kurczakiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Pilaw z kurczakiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj kurczaka, zirę, liść laurowy, ziele angielskie i kontynuuj gotowanie przez kolejne 7-10 minut.

Pilaw z kurczakiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wlej szklankę wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na średnim ogniu.

Pilaw z kurczakiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Przenieś pieczeń z kurczakiem na patelnię, wlej pozostałą wodę, dodaj sól i umyty ryż. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Pilaw z kurczakiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Gotowego pilawu nalegaj pod pokrywką przez 20 minut.

Pilaw z kurczakiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy