Gdy nie ma czasu na gotowanie, możesz ugotować leniwe pierogi z twarogiem. Przepis jest zaskakująco prosty: zagnieść ciasto twarogowe, pokroić i ugotować. Za mniej niż pół godziny na stole będzie już talerz pachnących pierogów!
Składniki
- twaróg - 400 g
- mąka - 120 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- sól - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- masło - 60 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
W szerokiej misce połącz twaróg, sól, cukier i jajka. Lekko zetrzyj wszystko widelcem.
Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Powinien być miękki i giętki.
Uformuj cienkie kiełbaski i pokrój na kawałki tego samego rozmiaru.
Posolić wrzącą wodę, dodać porcję leniwych pierogów i wymieszać. Po wypłynięciu pierogów gotuj przez 2 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową, wrzucić do durszlaka i odstawić na 2-3 minuty.
Powtórz z resztą pierogów. Nie radzę gotować wszystkiego na raz, powinny być przestronne w rondlu. Gotowe pierogi włożyć do miski, dodać masło i wymieszać.