Interesujesz się egzotycznymi potrawami? W takim razie zdecydowanie powinieneś spróbować tej wspaniałej sałatki. Rola głównego składnika w nim należy do funchozy. Nie musisz gotować makaronu. Wystarczy zalać go wrzącą wodą przez 5 minut, a następnie dokładnie spłukać.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- mięso sojowe - 100 g
- Grzyby drzewne (smażone) – 50 g
- marchew - 100 g
- ogórki - 1 rzecz
- Olej roślinny - 1 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- sos Worcester - 1 CZ. l.
- sos sojowy - 2 art.
- sok z limonki - 2 art.
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 3,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj mięso sojowe i gotuj przez 15 minut.
Połóż mięso na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i lekko zrumień.
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój mięso sojowe i grzyby drzewne.
Zetrzyj ogórki i marchewki na specjalnej tarce.
Wymieszaj funchozę, marchewkę, grzyby, mięso i ogórki.
Osobno wymieszaj sosy sojowe i Worcester, olej sezamowy, sok z limonki, mielony imbir i sól.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.