Masz trochę wolnego czasu? Przygotuj pyszny hummus z pikantną papryką. Zdrowa przekąska spodoba się wszystkim i będzie odpowiednia o każdej porze dnia. Ponadto można go ugotować bardziej i bezpiecznie przechowywać w lodówce do trzech dni.
Składniki
- ciecierzyca (w puszkach) – 250 g
- tahini - 2 art.
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- papryka (ostra) – 1 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzycę w puszkach wrzucić do durszlaka i odstawić na 5 minut do szklanki cały płyn.
Umieść ciecierzycę, oliwę z oliwek, tahini i połowę mielonej papryki w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj sok z cytryny, sól i włącz blender na kolejne 2 minuty.
Połóż hummus na talerzu i posyp pozostałą papryką. Opcjonalnie można również dodać zioła, sok z cytryny i olej.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy