
Wielu nie ryzykuje gotowania kotletów wątrobowych, ponieważ boją się goryczy. Ale najpierw namocz wątrobę w mleku i bądź pewien, że wynik cię zadowoli! W przeciwnym razie proces gotowania jest bardzo prosty i spodoba się nawet początkującym.
Składniki
- wątroba wołowa - 500 g
- mleko - 2 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 3 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątrobę wołową i zalej mlekiem przez pół godziny.
Wyjmij wątrobę, osusz ręcznikami papierowymi, obierz z folii i pokrój w cienkie plasterki.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron. Sól i pieprz.
Widelcem wymieszaj jajka z solą i mielonym pieprzem.
Przesiej mąkę i wlej na szeroki talerz.
Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Smaż przez 4 minuty, Odwróć na drugą stronę, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez kolejne 5 minut.