dania główne 27.01.2022

kotlety z wątróbki wołowej

40 min
4 porcje
Kotlety z wątróbki wołowej
iaroshenko, stock.adobe.com
0

Wielu nie ryzykuje gotowania kotletów wątrobowych, ponieważ boją się goryczy. Ale najpierw namocz wątrobę w mleku i bądź pewien, że wynik cię zadowoli! W przeciwnym razie proces gotowania jest bardzo prosty i spodoba się nawet początkującym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wątrobę wołową i zalej mlekiem przez pół godziny.

Wyjmij wątrobę, osusz ręcznikami papierowymi, obierz z folii i pokrój w cienkie plasterki.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron. Sól i pieprz.

Widelcem wymieszaj jajka z solą i mielonym pieprzem.

Przesiej mąkę i wlej na szeroki talerz.

Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem.

Smaż przez 4 minuty, Odwróć na drugą stronę, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez kolejne 5 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy