Dynia to nie tylko piękne, ale także bardzo zdrowe warzywo. Dlatego należy go gotować tak często, jak to możliwe. Oprócz popularnej owsianki radzę wypróbować inny ciekawy przepis-pieczonego indyka z ziemniakami i dynią w piekarniku.
Składniki
- Indyk (filet) – 400 g
- Dynia - 300 g
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- masło - 50 g
- czarny pieprz - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z indyka opłucz, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz dynię i ziemniaki, pokrój w drobną kostkę.
Rozpuść masło na patelni, dodaj indyka, smaż na złoty kolor i przenieś do przygotowanego kotła.
Na pozostałym oleju smaż ziemniaki i dynię przez 7-10 minut.
Wlej ziemniaki, dynię i czarny pieprz do kotła.
Wlej gorący bulion, sól, pieprz i przykryj. Gotuj naczynie w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy