dania główne 27.01.2022

kotlety wieprzowe zapiekane w cieście z pikantnymi przyprawami

50 min
4 porcje
Kotlety wieprzowe zapiekane w cieście z ostrymi przyprawami
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Odpowiednio dobrane przyprawy pomagają wydobyć smak mięsa w nowy sposób. Na przykład dobrze jest łączyć wieprzowinę z papryką, chmielami suneli i zirą. W tym przepisie dodaję je do ciasta. Podczas gotowania mięso jest nasycone apetycznymi aromatami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem po obu stronach.

Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Lekko ubij jajka z mlekiem, solą i przyprawami.

Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.

Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.

Smaż kotlety na maśle przez 2 minuty z każdej strony.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy