kotlety wieprzowe zapiekane w cieście z pikantnymi przyprawami
Odpowiednio dobrane przyprawy pomagają wydobyć smak mięsa w nowy sposób. Na przykład dobrze jest łączyć wieprzowinę z papryką, chmielami suneli i zirą. W tym przepisie dodaję je do ciasta. Podczas gotowania mięso jest nasycone apetycznymi aromatami.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 600 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mleko (ciepły) – 2 art.
- bułka tarta - 1 szkło
- masło - 50 g
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- Zira (mielona) – 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,25 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem po obu stronach.
Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Lekko ubij jajka z mlekiem, solą i przyprawami.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Zanurz kotlety w cieście i zwiń bułkę tartą.
Smaż kotlety na maśle przez 2 minuty z każdej strony.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.