Aby Koreańskie przekąski warzywne były dłużej przechowywane, większość przepisów wymaga dodatkowej sterylizacji. Nie lubię wszelkiego rodzaju kłopotów w kuchni, więc znalazłem dla siebie dobry przepis na Koreańskie ogórki bez sterylizacji. Spieszę się podzielić z wami.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki, odetnij ogony, pokrój w kostkę.
Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi. Posiekaj czosnek.
W misce połącz przygotowane warzywa. Dodaj sól, mielony pieprz i koreańską przyprawę do marchwi. Wymieszaj sałatkę i pozostaw do uformowania soku na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnie umieść miskę sałaty na ogniu i zagotuj.
Dodaj cukier, olej roślinny i ocet. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Włóż gorącą sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej wrzącą marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.