Przepyszna Zielona mieszanka jest znana w meksykańskich restauracjach. W klasycznej wersji guacamole podaje się z chipsami kukurydzianymi, a także dodaje do dań mięsnych i rybnych, do zup i sałatek. Spróbuj zrobić guacamole w domu - nie ma tu nic skomplikowanego!
Składniki
- awokado - 3 szt.
- cebula - 150 g
- pomidory - 300 g
- sok z limonki - 5 art.
- czosnek - 3 ząbki
- Chili - 1 szt.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Papryczki chili obierz z nasion, posiekaj.
Obierz pomidory, posiekaj.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, użyj łyżki, aby usunąć miąższ i rozgnieć widelcem.
Do miąższu awokado dodaj posiekane pomidory, cebulę, czosnek i chili. Dopraw sokiem z cytryny i dopraw solą do smaku.
Aby uzyskać jednorodność, polecam pokonać guacamole blenderem. Podawaj guacamole z chipsami kukurydzianymi, kromkami chleba lub kawałkami chleba pita.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy