Dzięki temu przepisowi z łatwością przygotujesz bułki tempura w domu. Muszą być smażone w dużej ilości oleju, więc natychmiast przygotuj do tego naczynia o odpowiednim rozmiarze i kształcie. Zwykle używam kotła.
Składniki
dla rolek:
- mięso kraba - 250 g
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- glony (Chuka) – 100 g
- nori - 2 liścia
dla tempury:
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 150 g
- woda - 100 g
- sól - 0,5 łyżeczka
zaawansowane:
- mąka - 100 g
- bułka tarta - 150 g
- Olej roślinny - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso kraba w paski.
Rozłóż bambusową matę na stole, ułóż warstwę ryżu i lekko ubij.
Na górze umieść arkusz nori błyszczącą stroną do dołu.
Połóż paluszki krabowe i wodorosty na szerokiej krawędzi paskiem.
Zwiń rolkę, pomagając sobie bambusową matą.
Połącz mąkę, lekko ubite jajko, sól i wodę. Tempura powinna być gęsta jak domowa śmietana.
Zwiń bułkę w mące, zanurz w cieście i zwiń w bułce tartej.
Usmaż bułkę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zwykle zajmuje to około 1 minuty.
Połóż gotową rolkę na desce i pokrój na porcje.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy